Meer online, meer thuis en fermenteren bij Gulpener

Jan-Paul Rutten

Gulpener Bierbrouwerij

Bij Gulpener Bierbrouwerij ligt de focus al sinds oudsher op horeca. ,,Qua volume natuurlijk veel interessanter dan thuisverbruik”, vertelt directeur Jan-Paul Rutten. Toen medio maart de horeca op slot ging, gingen de alarmbellen dan ook af in Gulpen.

Particulier & online

Het hele team schoot in crisismodus en investeringen en uitgaven werden zo ver mogelijk teruggeschroefd. De particuliere markt kreeg meer aandacht. Niet dat ze die normaal niet kreeg, integendeel: ,,We zijn altijd al intensief bezig met de particuliere markt. Nu net iets meer, maar dat probeert natuurlijk iedere brouwer op dat moment.”

Toch zag Rutten een forse stijging in de particuliere verkoop gedurende de lockdown. Die forse stijging was enerzijds te herleiden naar de retail, anderzijds naar de onlinekanalen van Gulpener.

Niet gek, want ook die kregen een boost tijdens de lockdown. Zo werden er bijvoorbeeld elke vrijdagavond activiteiten voor de particuliere klanten van Gulpener georganiseerd. ,,Pubquizzes, proeverijen, virtuele rondleidingen, noem maar op. Wekelijks sloten zich daar toch enige tientallen mensen bij aan. Superleuk voor de binding met de klant maar ook heel goed voor onze online verkoop.’’ De komende periode zullen Rutten en zijn team dan ook nog meer gaan inzetten op de online zichtbaarheid van Gulpener en haar webshop.

Kombucha

Net als op veel andere plekken, werd de lockdown bij Gulpener ook gebruikt om bestaande ideeën versneld te realiseren. In het geval van Gulpener hebben we het dan vooral over de productontwikkeling van alcoholvrije drankjes. ,,Alcoholvrije en gezonde dranken zijn al jaren upcoming, Gulpener heeft al een mooi alcoholvrij aanbod, maar wil dat graag verder uitbreiden. Zo kwamen we op het idee van de drie limonades die de komende maand gelanceerd worden. Deze limonades zijn gebaseerd op kombucha, een drankje van gefermenteerde thee dat in de Randstad al razend populair is. Gulpener koos bewust voor het hippe, moderne karakter van de drank, dat pas immers bij de brouwerij. Maar ook het proces van de wilde fermentatie staat in de basis dicht bij het proces van vergisting. En daar zijn onze brouwers goed in!’’

Behalve de kombucha-drankjes die komende maand gelanceerd worden, werkt Gulpener hard aan twee nieuwe alcoholvrije bieren. Deze twee zullen tegen het einde van dit jaar gepresenteerd worden.

1 juni

,,Richting 1 juni zijn we vooral heel veel en heel intensief in gesprek gegaan met de horeca in heel Nederland. Hoe we ze konden ondersteunen om samen alles weer zo goed mogelijk draaiende te houden. Op die momenten bleek dat er vanuit alle kanten veel begrip en respect was voor de moeilijke positie van Gulpener.”

Dat neemt niet weg dat er het afgelopen half jaar serieuze verliezen geïncasseerd moesten worden in Gulpen. Niet alleen tijdens de lockdown, ook afgelopen zomer. ,,Limburg heeft een bovengemiddeld goede zomer gedraaid, dat valt ook te zien aan hoe de horeca gedraaid heeft. In de rest van Nederland was dat wel anders: als we kijken naar het landelijk gemiddelde, lopen we ver achter op voorgaande jaren.’’

Reacties

Laat een reactie achter