Bruis festival

Rob Driessen

Muziekgieterij

Het Maastrichtse poppodium de Muziekgieterij werd nog niet zo lang geleden volledig opgeknapt. Het pand, gelegen aan de Boschstraat in Maastricht, is groot genoeg om 11.000 gasten te ontvangen. Dat wil zeggen: in ‘normale’ tijden. Maar als gevolg van corona passen er in de grote zaal van de feestlocatie anno 2020 maximaal 88 gasten. Als gevolg daarvan moest de Muziekgieterij dit jaar al meer dan honderd evenementen verplaatsen naar een ander tijdstip. Sommige evenementen zijn inmiddels zelfs al tweede keer verzet.

In de tussentijd zijn Rob Driessen – producer van MPX, het productiehuis van de Muziekgieterij – en zijn collega’s druk met aangepaste (eigen) evenementen die wél binnen de kaders van de Covid-19-richtlijnen passen. Zo hostten de Muziekgieterij tijdens Catwalk Maastricht hybride (live en via livestream) modeshows en vond in het weekend van 4 tot 6 september een aangepaste versie van Festival Bruis plaats. In plaats van de 10 tot 15 duizend bezoekers die het festival in normale tijden per dag ontvangt, waren dat er nu 88 per avond. Zittend aan een tafel, waar drankjes werden bezorgd, terwijl er niet gedanst mocht worden.

Maar er keken online wel ruim 120 duizend mensen mee. ,,Die bereikcijfers scoren we normaal nooit”, zegt producer Rob Driessen Het enorme bereik maakt de situatie er voor de Muziekgieterij niet rooskleuriger op: kleinschalige evenementen brengen, ondanks de vele views online, amper geld in het laatje. Driessen: ,,We leveren er nog net geen geld op in. Maar we blijven wel organiseren zodat de culturele sector, die als een van de hardste wordt geraakt door de coronacrisis, in elk geval nog een beetje door kan blijven draaien. Zodat ze ons, de culturele sector, tenminste niet uit het oog verliezen! Maar ook om zelf nog iets omhanden te hebben!’’

Rob Driessen zegt dat hij van geluk mag spreken dat de Muziekgieterij als culturele instelling aanspraak kan maken op diverse subsidies van onder meer de gemeente Maastricht, ,,Maar dit moet niet al te lang meer duren!’’

Komend weekend is het toch weer ‘feest’ in de Muziekgieterij. Dan vindt namelijk de finale van Imagine Netherlands, een talentenontwikkeling evenement voor jongeren van 16 tot 21 jaar oud, plaats. Gedurende het weekend krijgen in totaal 8 geselecteerde Nederlandse bands begeleiding, coaching en de kans om te netwerken. Dat gebeurt allemaal in sociale bubbels – de bands mogen onderling niet te dicht bij elkaar in de buurt komen – met speciale filters in de microfoons, voldoende desinfectans en zonder publiek. Maar dat mag de pret niet drukken; ook de finale op zondagavond wordt gelivestreamd en de winnaar mag later in Parijs het podium beklimmen.

Je bekijkt de livestream van Imagine Netherlands zondag vanaf 17u op de FB-kanalen van 1Limburg, L1 en de Muziekgieterij.

Reacties

Dit project heeft nog geen reacties!

Laat een reactie achter