SoDelicious verovert Saoedi-Arabië

Ellen van Benthem

SoDelicious

Het was rustig bij SoDelicious. Rustiger dan je wellicht zou denken. Opknapwerk was niet nodig: de zaak was immers vorig jaar volledig vernieuwd. Er werd ook besloten geen take-away of delivery te doen. ,,Het aanbod was daarin al heel snel heel groot geworden. Ook zagen we dat niet als iets waarin wij goed zijn; de SoDelicious ervaring past niet in het concept van thuisbezorgen’’, licht mede-eigenaar Ellen van Benthem toe.

Ook in de bakkerij van SoDelicious was het rustig. Want hoewel hier ook reguliere klanten komen, gaat 90 procent van het brood en de patisserie van SoDelicious naar lokale horeca. En de reguliere klanten die normaal bij SoDelicious komen, zijn dan ook nog eens vaak toeristen.

Toch is het team van SoDelicious blijven doorwerken tijdens de lockdown. Aan iets nieuws, welteverstaan. Wat ze namelijk nog niet eerder bekend hebben gemaakt, is dat in de eerste maanden van 2021 de eerste franchise-locatie van SoDelicious wordt geopend. Een proces waar ze achter de schermen al zo ongeveer sinds opening van de zaak in de Stationsstraat in Maastricht - in mei 2019 - mee bezig zijn.

In de zomer van 2019 kregen ze een telefoontje, vertelt Ellen. ,,Een brandspotter uit Maastricht – Amin Abuzaid van 43D – had SoDelicious ervaren en was enthousiast. Hij vond onze formule uniek. Onder meer omdat alles onder één dak zit, maar ook door het open karakter en de internationale allure van de zaak. Hij wilde ons koppelen aan de juiste investeerders om SoDelicious te franchisen.’’

Na een tijdje te hebben gewikt en gewogen – ‘want, willen we dit eigenlijk wel? Willen we ons merk oppakken en ver weg van hier kopiëren?’ – namen Ellen en haar compagnons in de winter van 2019 het besluit om de sprong te wagen. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en wordt in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad hard gewerkt aan een exacte kopie van SoDelicious.

Het hele franchise-verhaal wordt gerealiseerd door investeerders in het Midden-Oosten. Toch moest ook in Maastricht het nodige gebeuren, zoals het vastleggen van de franchiseformule van het concept. ,,Dit is eigenlijk een documentatie van alle protocollen binnen SoDelicious. Van bereidingen in de keuken tot de manier waarop de medewerkers met de gasten communiceren, maar ook hoe de zaak eruit moet komen zien en waar de meubels vandaan komen. Daarbij hebben we bewust gekozen voor onze Nederlandse leveranciers. Zij zullen in de toekomst bij alle vestigingen van SoDelicious hun bijdrage leveren. Op die manier willen we van SoDelicious alleen een succesverhaal voor ons zelf, maar ook voor mensen om ons heen maken!’’

Voor de opening van de eerste franchise-locatie in Riyad vliegt de harde kern van het team van SoDelicious ook die kant op. Niet alleen voor het feestelijke gedeelte maar ook om het personeel daar te trainen. De komende vijf jaar zullen nog ten minste vier SoDelicious-locaties in Saoedi-Arabië volgen. Ook uit andere delen van de wereld is inmiddels interesse getoond in het merk SoDelicious.

Ondanks alle ontwikkelingen op andere plekken in de wereld, gaat er bij SoDelicious Maastricht niet veel veranderen. ,,De locatie in Maastricht is ons moederbedrijf”, zegt Ellen. ,,Hier zal altijd de basis blijven. We gaan zeker nieuwe dingen proberen in de toekomst, maar dat is toch prachtig? Hoeveel gaan we daar niet van leren?!’’

In tegenstelling tot de afgelopen periode blijft er momenteel wat minder tijd over voor de plannen in Saoedi-Arabië: inmiddels draaien restaurant en bakkerij alweer bijna op volle capaciteit. ,,Het is bizar hoe druk het de afgelopen periode in Maastricht is geweest. Het toerisme was ongekend. Super mooi om te zien.’’

Reacties

Dit project heeft nog geen reacties!

Laat een reactie achter